Předkové pekli maso v seně. Zapomenutý postup je přitom jednoduchý a vykouzlí kulinářskou specialitu. Bioložka Jana Vlková pro týdeník 5plus2 poradila, jak vhodné seno sehnat.
I výtečnou kávou si můžete zpříjemnit Vánoce, a to zvlášť když si ji připravíte s voňavými ingrediencemi evokujícími chuť i vůni svátků. Zkuste některý z našich receptů, ať už jednodušší verzi s perníkovým...
Recepty z květáku udělají radost nejen těm, kteří se ze zásady vyhýbají masu, ale i těm, kteří si jej oblíbili pro jeho typickou šťavnatou chuť. Na květáku si pochutnají i děti, které jiné druhy zeleniny odmítají. Předností...
Je mnoho zdravotních potíží, se kterými se stydíme hned běžet k doktorovi. Některéani nejsou nijak závažné a dají se vyřešit recepty našich babiček. Zkuste je!
V dnešní době není od věci oprášit a osvojit si něco málo ze zvyklostí našich předků. Věřili přírodě a věděli o tom své. Zkuste nechat přírodu, ať pečuje i o vaše vlasy. Záhy poznáte, jaké umí zázraky.
Rostoucí ceny potravin a obavy z budoucnosti jsou příčinou toho, že se stále více lidí přiklání ke skromné kuchyni babiček a prababiček. Kulinární odkaz našich předků ovšem nemusí být jen o odříkání, ale také o skvělých...
Vánoční svátky v období života našich předků se od těch dnešních lišily v mnoha aspektech. Jejich podobu přibližuje na aktuální výstavě Polabské národopisné muzeum v Přerově nad Labem.
Její vůně je nezaměnitelná, používá se do kosmetiky, ale lze z ní připravit spoustu chuťově zajímavých receptů. Hodí se k rybám, masu, houbám a salátům, ale i do sladkých jídel. Vyzkoušejte levandulové kuře, limonádu i...
Ještě než odhalíme nohy, výstřihy a celé ruce, měly bychom se předtím postarat o svou pleť, která je po náročném zimním a předjarním období unavená. Zkuste naše recepty.
Boží milosti patří mezi tradiční velikonoční cukroví našich babiček a prababiček, které se pro svou výtečnou chuť a jednoduchou přípravu stalo oblíbené i v dnešní době. Připravili jsme pro vás dva recepty, jeden od...
Pokud vás o svátcích čeká hostit příbuzenstvo či kamarády, zkuste jim nabídnout něco výjimečného. Máme pro vás tři recepty a do svátků je ještě čas, takže si je můžete zkusit uvařit i nanečisto, abyste »vychytaly«...
Desítky let ležela jen tak v toulouském muzeu. Až nedávno vědci seznali, že onu mušli před 18 tisíci lety opracovaly ruce našich předků. Tak, aby vydávala tóny, konkrétně C, C s křížkem a D. Podle autorů výzkumu je to...
Nejen milovníci piva ocení recepty, kterým dodá oblíbený nápoj mimořádnou chuť. Maminky, nemusíte se bát předložit krůtí řízečky nebo dort dětem. Alkohol během přípravy vyprchá, na rozdíl od úžasné chuti…
Brambory mnozí z nás považují za přílohu. Lze z nich ale připravit i širokou škálu samostatných pokrmů. Jako jedna z mála surovin se dají totiž péct, vařit, smažit, zapékat i nadívat. Inspirujte se recepty našich babiček.
Máte chuť si v předvánočním čase vyrobit tradiční lidovou dekoraci, která v dobách našich předků nahrazovala ozdobený vánoční stromeček? V sobotu 14. prosince si ve výtvarné dílně vyrobíte tradiční zvykoslovný předmět...
Rajčata jsou v Česku velmi populární a našla si místo na kdejaké zahrádce či balkoně. Pokud je vaše sklizeň tak bohatá, že ji nestačíte sníst, uchovejte si její chuť po celý rok.