Uvařila pomerančovou marmeládu a poslala ji do soutěže ve Velké Británii. V zemi, kde má tato lahůdka obrovskou tradici, hned napoprvé Jozefína Růžičková, která k vaření marmelád zběhla od rozjeté kariéry v korporátní firmě,...
Džemy, čatní a marmelády najdeme snad v každé rodinné spíži či sklepě. Bez nich si jen těžko dokážeme představit palačinky, lívance nebo vdolky. Uchováme zavařovací tradici? Co najdeme na pultech a co na nás přichystala EU?
Zatímco dříve bylo zavařování ovoce a zeleniny způsobem, jak si vychutnat plody léta i v zimě, dnes většina z nás zavařuje hlavně kvůli svým mlsným jazýčkům. Kompoty, marmelády a nakládané okurky doplňuje nejrůznější...
Romana Šafránková vyrábí své marmelády v rodinné manufaktuře Marmelády Šafránka ve Čtyřkolech. Vaří je ručně v měděných pánvích, z českého ovoce, s minimálním množstvím třtinového cukru a s bylinkami. Bez zahušťovadel...
Domácí pekárna neslouží jen pro pečení chleba. Dokáže připravit i vynikající koláče, nebo dokonce marmelády. S příchodem podzimu se nám spižírny plní čerstvým ovocem, které zčásti čeká na okamžitou konzumaci, ale...
Marmelády od Michaely Bílkové získaly titul Českolipský výrobek roku. Zpracovává ovoce, které v supermarketu nekoupíte, třeba špendlíky, mišpule, moruše a šípky.
Marmelády musí počkat. Kvůli nemoci Covid-19 je královna marmelád Jozefína Růžičková v jednom kole. Místo vaření sladkých pochutin organizuje šití roušek, míchá dezinfekci a peče domácí pečivo.
Nevíte, jak naložit s nadbytečnou úrodou z vaší zahrádky? Desátý koláč už odmítáte péct, mrazák máte narvaný k prasknutí a do marmelády se vám zrovna moc nechce? A co zkusit ovocnou polévku? Osvěží vás, a ještě si na ní...
Sladké třešně, voňavé maliny a šťavnatý rybíz. Bez chuti ovoce není pravé české léto. Marmelády, kompoty a zavařeniny nám pomůžou uchovat si trochu prázdninové pohody i v chladných měsících. Navíc jde o zdravou...
Epidemiologická opatření kvůli covidu zavřela lidi doma. Nouzový stav ale nemusí znamenat jen vztek a smutek. Královna marmelád Jozefína Růžičková (46) si ho pochvaluje. Má totiž více času na marmelády i na děti.
Všude kolem zkáza, pocity zmaru, zavedená hospoda s dlouhou rodinnou tradicí na odpis. První šok po červnovém útoku tornáda na jižní Moravě ale Aneta Stibůrková (36) brzy setřásla. Rozhodla se nepřízni osudu vzdorovat.
Začít den šálkem kávy s nadýchanou koblihou, křehkým croissantem nebo křupavým rohlíkem s máslem a vydatnou porcí domácí marmelády je moc fajn, ale má to i svá úskalí. Cukr v krvi vám vystřelí do výšin.
Snítka máty, hrst kakaa či pár kapek, nebo i víc, likéru. Možná vás to překvapí, ale přesně tohle všechno může být součástí i vašeho netradičního džemu. Ozvláštnit ho můžete podle tipů paní Zuzky Matouškové (36) z...
Plody, které máte na zahradě, zpracujte a vyrobte si domácí marmelády či zavařeniny, jež jsou ve srovnání s kupovanými levné, ale hlavně mají výtečnou chuť. Ovoce lze také usušit a připravit si zásoby na zimu. Bez chemie tak...
Helena Macháčková (44) z Plzeňska před dvanácti lety propadla kouzlu pečených čajů, džemů i sirupů. Dlouhé roky si budovala a piplala svou „marmeládovou“ firmu. Roky piplala firmu, teď propouští zaměstnance a zavírá...
V devadesátých letech koupili zpustlé pole a sady. Postupně revitalizovali, opravovali sklady a plánovali co dál. Dnes jejich biofarma produkuje čerstvé i sušené ovoce, marmelády i sirupy. Pomyslné žezlo přebrala nejmladší z rodu...
Ornella Koktová (30)
v poslední době ukazuje, že i trojnásobná maminka se může pyšnit postavičkou jako proutek. I když by se zdálo, že musí držet nějaké drastické diety, opak je pravdou. Své sledující překvapila zajímavou...