I přes všechny módní směry v gastronomii, klasické české omáčky, jaké vařily už naše babičky, se stále drží na vrcholku pomyslné hitparády jídel, na něž nedáme dopustit. Patří mezi ně i sonáta pro kuřecí stehna, mletou...
Pampeliškový »med« je pochoutka, kterou vařily už naše babičky. U mnoha lidí proto vyvolává nostalgické vzpomínky. Vzhledem k vysokému obsahu cukru a dlouhé tepelné úpravě se jedná spíše o pochutinu nežli o medicínu. Přesto...
Tohoto herce mají naše babičky v paměti jako jednoho z nejšarmantnějších milovníků čs. poválečného filmu. Robert Vrchota byl vysoký, urostlý, měl pohlednou tvář a v rolích romantických nápadníků exceloval 15 let.
Květiny, které pěstovaly naše babičky, zahradní architektura, květinové záhony jako vystřižené z doby Karla Čapka, atmosféra meziválečného období. To vše a mnohem více nabízí výstava Živá zahrada ve stylu první republiky,...
Zatímco dnes bývá mnoho zahrad pokryto pouze nízko zastřiženým trávníkem a okrasné květiny zůstávají v lepším případě vytlačené k okrajům pozemku, naše babičky to měly zařízené jinak. Pestrobarevné záhony, nad nimiž...
Jako dítě ho na fotbal a podobné aktivity moc neužilo. Spíše tahal hrnce, a když maminka nebo babičky vařily, bedlivě je u toho sledoval. Už od té doby chtěl být Jihočech Josef Nemrava kuchařem a mít vlastní restauraci. Přestože...
Konečně máme dobré vysvětlení, proč se hmyz shromažďuje kolem umělého osvětlení. Ne, není to proto, že by ho světlo přitahovalo. „Naše výsledky naznačují, že umělá světla mohou zachytávat pouze okolo prolétající hmyz,...
Když se řekne moučný červ, nejspíš si většina lidí vybaví škůdce napadajícího naše spižírny. Už deset let však v Česku přibývá těch, kteří podobný hmyz považují za lahůdku a místo v pytlíku s moukou si ho...
Skutečné čarodějnice to nebyly, ale zachovaly se stejně krutě. Německá policie pátrá po dvou ženách v maskách bosorek, které na karnevalu v Eppingenu zaživa vařily dívku, který utrpěla vážné popáleniny. Vše přitom začalo...
V přírodě po zimě znovu bují život. Platí to i pro hmyz, kterého však znatelně ubývá. Brněnský entomolog Martin Záruba upozorňuje, že pokud člověk nezmění svůj přístup ke krajině, bude na tom hmyz ještě hůř.
Bojíme se umělé inteligence budoucnosti, ale nerozumíme ani té současné, myslí si Gina Neffová, profesorka z Oxfordu. Studuje dopady velkých data a strojového učení na lidskou společnost. Pomoci by mohly lepší metafory, veřejná...
Nejenže vařily v rondonech, vařily také před zraky loňských finalistů, rodin a přátel. Z balkonu je podporovali i kolegové, kterým finále soutěže Masterchef Česko 2021 uteklo. Vyhrát chtěly všechny tři a daly do toho maximum....
Malá Amerika v Brně se chystá na setkání milovníků jídla Ochutnej svět. Mezi stánkaři bude i Milan Václavík, průkopník v propagaci a pojídání hmyzích dobrot. Tvrdí, že hmyz je potravinou budoucnosti.
Genetika, psychický stav i mikrobiom. To vše ovlivňuje stav naší kůže. Uznávaná americká vědkyně s českými kořeny Barbara Paldus vliv bakterií v těle na naše zdraví zkoumá už mnoho let. „Řada souvislostí mezi střevním...
Strach se řadí mezi běžné lidské emoce. Ač se často bojíme každý něčeho jiného, našla by se i jedna věc, které se obecně bojíme téměř všichni. A není řeč o koronaviru.
Stále vzpomíná na své babičky, jejichž moudra si celé dospívání zapisovala. Po letech pak ta nejlepší nabídla čtenářům. Mezi osvědčenými tipy Heleny Brejchové jsou takřka zázračné, a přitom zapomenuté metody. Třeba jak se...
Snad každý z nás si někdy rád zavzpomíná na dobu, kdy byl malý a trávil čas u prarodičů. A nejraději si vybavujeme dobroty, které nám chystaly naše babičky. Škubánky na sádle, makové buchty, poctivé polévky i omáčky…...
Kostýmy a rekvizity z českých filmových klasik připomíná výstava v pražské Galerii Tančící dům. Návštěvníci si mohou prohlédnout postel babičky Škopkové z trilogie Zdeňka Trošky Slunce, seno, patnáctimetrový frňákovník ze...