Jen jednou za rok přichází velký svátek pro všechny sládky i milovníky piva. Konečně lze ochutnat várku piva z ručně natrhaného čerstvého chmele, která se vaří právě pouze jednou za rok.
Chmelové produkty, chmelový extrakt, upravený chmel. Tyto pojmy běžně naleznete na etiketách pivních lahví. Málokdo ale ví, co vlastně znamenají a jak se liší od klasického chmele, tedy chmelových hlávek používaných dříve....
Jablka, kukuřice, česnek nebo řepka. Seznam plodin, které negativně ovlivňují současné klimatické změny, je dlouhý. Patří mezi ně i chmel, řekl Blesk Zprávám předseda Svazu pěstitelů chmele Luboš Hejda. Když je horko a sucho,...
Chmel používají lidé jako léčivou rostlinu už tisíce let. Přidává se také do piva, jemuž propůjčuje nahořklou chuť a sedativní účinky. Šištice této liány ale obsahují látky, které můžou sloužit jako antikancerogenní...
„Promiňte, to byla poslední láhev českého piva,“ řekl číšník v jedné z moskevských restaurací měsíc poté, co Moskva vyslala vojáky na Ukrajinu a Západ odpověděl uvalením rozsáhlých sankcí proti Rusku.
Na celém světě se v loňském roce proti očekávání uvařilo více piva. Sklizeň chmele se ale propadla nejvíce od konce druhé světové války, především kvůli počasí. Pivovary však v současné době nejsou ohroženy nedostatkem...
Stejně jako se žádná kuchyně neobejde bez koření, neobejde se pivo bez chmele. Ten se jako základní přísada do piva používá už nejméně tisíc let. Záplava odrůd chmele po celém světě dává pivu rozmanitou chuť, hořkost a...
Cykloturistika a pěší túry podél řek v okolí bavorského Pasova – to je opravdový požitek. Po Dunajské cyklostezce pohodlně objedete historická města a památky, zároveň vás ohromí jedinečným zážitkem z přírody....
Češi se o nedostatek piva v příštích měsících nemusí obávat. Pěstitelům chmele se i v současné složité situaci daří získat brigádníky na jarní práce na středočeských chmelnicích.
V hospodách a restauracích se loni vypilo podle neoficiálních odhadů o pár procent piva méně, což v přepočtu dělá zhruba padesát milionů půllitrů. Vzhledem k rozdělení trhu se o ušlé půllitry musí dělit minimálně někteří...
Pěstovat chmel lze vcelku bez problémů i ve vyšších nadmořských výškách. Přesvědčili se o tom v humpoleckém rodinném pivovaru Bernard. Výrobce piva si nad městem v nadmořské výšce 560 metrů založil vlastní pokusnou chmelnici....
Právě před rokem se historické jádro města Žatce a okolní chmelařská krajina staly součástí světového dědictví organizace UNESCO. Chmel proslavený po celém světě ovlivňuje region po staletí, v současnosti jej ale ohrožují...
Poptávka po kvalitním chmelu v posledních letech roste nejen díky boomu řemeslných pivovarů. Z nové studie, která vznikala pod vedením českých vědců, vyplývá, že klimatická změna ohrožuje pěstování chmele a rovněž chuť...
ROZHOVOR Zapomeňme na snížení ceny piva. Slad i chmel citelně kvůli suchu podraží. A že by malé pivovary hledaly odbytiště v EU? Kvůli restriktivním a ochranářským opatřením jednotlivých členských států tam nedovezou ani pintu...
Kolik druhů piv můžete v Belgii ochutnat? Jaké jsou pro ně typické sklenice? A co je vlastně na belgické pivní kultuře jedinečné? Odpověď na všechny tyto otázky nabízí Belgický pivní svět (Belgian Beer World), expozice, která se...