Velikonoční nádivka, nazývaná také hlavička, velikonoční svítek či sekanice, se tradičně podává k večeři na Bílou sobotu. Její recepty se předávají z generace na generaci. Každý dům na vsi má tu svou „nejlepší”....
Dobrá nádivka je hotový poklad. Uvnitř nadýchaná, zvenčí krásně dozlatova zbarvená. Máslová, s vůní uzeného masa a samozřejmě se spoustou zelených listů, které nám pomáhají přivolat jaro.
Velikonoce jsou v českých krajích především oslavou přicházejícího jara, a tak si velikonoční jídelníček stále zachovává svou tradiční podobu. Velikonoční nádivka, nazývaná také hlavička, velikonoční svítek či sekanice,...
Velikonoční nádivka, nazývaná také hlavička, velikonoční svítek či sekanice, se tradičně podává k večeři na Bílou sobotu. Její podoba se liší kraj od kraje. Vždy by ale měla obsahovat zelené byliny symbolizující jaro.
K létu patří hojnost ovoce a zeleniny. Ať už jste si zralé plody vypěstovali na zahrádce, nebo jste si je donesli z trhu, zavařte si přebytky na později. A zdaleka nemusíte zůstat jen u klasických marmelád a džemů.
Beránek už je pocukrovaný, nádivka s kopřivami v troubě a ošatka s pestrobarevnými vajíčky připravená na koledníky? Pak je vše ideální, nezapomeňte ale ještě na jednu tradici. Tou je, že byste si měla koupit něco nového na sebe...
Houbové pečenáče ze sírovce, houbový salát, houbová pomazánka na tousty, nádivka z hub a samozřejmě houby na kyselo podle speciálního receptu Jiřího Pošmury. Takové a mnohé další dobroty připravené z darů lesa chystají v...
Velikonoce vycházejí z pohanské tradice vítání jara, křesťanství je však přetvořilo v nejdůležitější svátek roku. Předchází jim čtyřicetidenní půst, během kterého se každý těšil na kus dobrého jídla. Některé pokrmy...
Blíží se Velikonoce a ty se ve většině domácností neobejdou bez bohatě prostřené tabule. Na stole nechybí beránek, mazanec, obarvená vejce, velikonoční nádivka či jehněčí maso. Poptávka po vejcích, másle a dalších...
Velikonoce jsou v Česku především oslavou přicházejícího jara, čemuž odpovídá i jídelníček. Na svátečním stole obvykle nechybí velikonoční nádivka, bramborový salát, ale i pokrmy z jehněčího či skopového masa. Na...
Velikonoce jsou v českých krajích především oslavou přicházejícího jara, a tak si velikonoční jídelníček stále zachovává svou tradiční podobu. Velikonoční nádivka, nazývaná také hlavička, velikonoční svítek či sekanice,...
Říká se jí hlavička, velikonoční buchta, sekanice, sekanina, nebo velikonoční svítek. Jde o tradiční sváteční pokrm a zároveň jedna z nejoblíbenějších příloh, která se během Velikonoc připravuje po celém světě v mnoha...
Hledáte svěží jarní inspiraci do kuchyně? Přinášíme recepty z nové kuchařky Jíme zdravě-Velikonoční speciál. Všechny tradiční dobroty si můžete užít v odlehčenějším kabátku.