Jsou prý plné antioxidantů a pomáhají proti stárnutí organismu. Zdá se, že některé houby jsou opravdu kouzelné. Podle amerických vědců jsou to hlavně lahodné hřiby.
Rčení »roste jako houby po dešti« dobře zná Stanislava Nachtigalová z Rakovnicka. Na své zahrádce u lesa si hýčká dvojici křemenáčů. A také je fotí! Milovnici přírody se tak podařilo zdokumentovat jejich růst den po dni!
Káva má celou řadu zdravotních benefitů, které pomáhají předcházet chronickým onemocněním. Existují ale rozdíly v obsahu antioxidantů, protizánětlivých látek i kyselin podle způsobu jejího pražení.
Houbaři stále mají šanci nalézt v lesích množství úlovků. Rostou různé druhy hřibů, ale též holubinky či růžovky. Podle Jana Borovičky z České mykologické společnosti je letošní houbařská sezóna zatím slušná.
Chuť mají lahodnou, dobře se z nich vaří, a navíc jsou úžasně zdravé. Proč jednou za čas nevyměnit hříbky či žampiony za méně známé poklady mezi houbami?
Houby, houby, houbičky, už to zase začíná. Někde rostou jak o závod. Většina z nás houby miluje smažené, dušené, v polévce nebo v omáčkách. Houby se také krajově různě nazývají, suchohřiby, podhříbky, podborováky....
Houbařská sezona je v plném proudu, Češi vyrážejí do lesů, počasí jim přeje. Pokud chcete jíst levně a zároveň zdravě, určitě byste měli houby zařadit na svůj jídelníček. Přesto byste si měli dávat pozor, jak houby...
Málokterá země má tolik milovníků houbaření jako ta naše. Na houby každý rok několikrát vyrážejí i ti, co houby nejedí. Houbaři mají žně na konci léta a na začátku podzimu, ale opravdu slušné úlovky se dají přinést z...
Každý z nás zná hřiby, lišky nebo muchomůrky, ale existují také neuvěřitelné houby, které v našich lesích sice nenajdete, ale je určitě zajímavé se o nich něco dozvědět. Lahodí totiž jen oku, jíst je určitě...
Každý z nás zná hřiby, lišky nebo muchomůrky, ale existují také neuvěřitelné houby, které v našich lesích sice nenajdete, ale je určitě zajímavé se o nich něco dozvědět. Lahodí totiž jen oku, jíst je určitě...
Pořádně zapršelo, a tak na houby ani nemusíte do lesa! Obyvatelům Hlásné Třebaně u Prahy rostou hříbky přímo na návsi u kapličky! Pod lipami tam amatérský mykolog objevil „nový“ druh houby, takzvaný hřib třebaňský!
Smaženici už určitě máte v malíku, takže je načase vyzkoušet trochu jiné kombinace chutí. Třeba houby s tymiánovou riccotou, zapečené ve slaném koláči anebo spojené v omáčce se švestkami.
Většina houbařů sbírá jen houby, které vyrostly ze země. Víte ale, že jsou i jiná místa, na nichž najdeme jedlé houby? Například na stromě nebo i pod zemí! Podle mykologa Michala Mikšíka se do lesa někdy hodí vzít i žebřík.
Sledovat přímý přenos růstu hub se leckdy podobá detektivní práci! Všímavá kamera Mall.TV se tentokrát zaměřila na dva hříbky, které se čerstvě vyklubaly v lese. Nejdříve je přiletěl obdivovat ptáček červenka, ale pak to...
Po pandemii covidu-19 a popularitě seriálu i hry Last of Us se nabízí otázka - umí houby udělat z lidí zombie a způsobit pád civilizace? Podle vědců je lidstvo pro houby a plísně příliš velké sousto. Identifikovali ale 19 velmi...
Epidemická situace v České republice je podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) na hraně. Čísla se blíží „magické hranici”, za níž by šlo situaci považovat za stabilizovanou, ale zároveň stále hrozí riziko, že...
Lidé už ve starověku používali některé houby jako léčivé rostliny. Dokonce i Ötzi, muž z doby bronzové, kterého našli zamrzlého v alpských ledovcích, je měl u sebe. Také čínská medicína využívá jejich účinky po...