Je čas uložit úrodu ovoce a zeleniny do sklepa, do garáže či jinam, kde je přes zimu uchováváte. Když si dáte záležet na správném způsobu uskladnění, vydrží vám dlouho.
Ovoce a zelenina patří mezi zdroje vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek. Jenže nesprávnou péčí a zpracováním dochází ke ztrátě. Co dělat pro zachování vitamínů?
Jak zajistit potřebné množství vitamínu C, tak aby nám pomohlo bránit se chřipce? Zvýšit spotřebu ovoce a zeleniny, nebo doplnit stravu o vitamín C v podobě medikamentů?
Může se to zdát banální, ale skladování ovoce a zeleniny má svá pravidla. A pokud nechcete vyhazovat zkažené plody, a naopak chcete, aby vydržely co nejdéle čerstvé, držte se následujících tipů...
Ať nakoupíte zeleninu a ovoce kdekoliv, zřejmě čekáte, že domů přinesete totéž. Spotřebitelská organizace dTest se proto zaměřila na ověření kvality ovoce a zeleniny zakoupených ve stejný den na tržišti, v supermarketu,...
V době pandemie, kdy hledáme způsoby jak posílit imunitu a kdy ceny ovoce a zeleniny letí strmě vzhůru, přišla italská spotřebitelská organizace s výzkumem, ve kterém radí, aby lidé více konzumovali a využívali slupky, stonky, ale...
Námět pro novoroční závazek pro Brňany: jíst více čerstvého ovoce a zeleniny. Pouze 57 % dospělých obyvatel Brna konzumuje alespoň jednou denně čerstvé ovoce, syrovou zeleninu jí denně pouze 48,6 % a tepelně upravenou (vařenou)...
Vědci z univerzity v Sydney zkoumali vliv jídelníčku na to, jak muži připadají ženám atraktivní. Lépe dopadli ti, kteří snědli více ovoce a zeleniny. Horší výsledky byly spojeny s konzumací většího množství sacharidů.
Česká obchodní inspekce Olomouckého a Moravskoslezského kraje provedla v červnu a červenci kontrolu stánkového prodeje ovoce a zeleniny u silničních tahů. Celkem uskutečnila 34 kontrol a porušení právních předpisů zjistila ve 21...
Zákaz balení ovoce a zeleniny se bude vztahovat na produkty o hmotnosti do 1,5 kilogramu, a to v návaznosti na podobnou legislativu ve Francii, kde vstoupí v platnost příští rok.
Pravidelná konzumace ovoce a zeleniny je důležitou součástí zdravého životního stylu. Světová zdravotnická organizace doporučuje, aby ho každý denně snědl nejméně 400 gramů. To znamená v průměru 4 až 5 kousků. Češi se...
Lidé se v době koronaviru snaží jíst zdravěji, nakupují méně předpřipravených jídel a více ovoce a zeleniny. Vyplývá to z belgické studie, o které píše agentura Reuters. Respondenti, z nichž většinu tvořily ženy, také...
Spojené království má další problém. Země prý potřebuje 90 000 pracovníků z východní Evropy, aby posbírali úrodu ovoce a zeleniny. Jinak shnije na polích. Východoevropané přitom Británii už od referenda o brexitu pomalu...
Příděl ovoce a zeleniny častěji než pětkrát denně výrazně snižuje riziko předčasného úmrtí, např. kvůli srdečnímu selhání, mozkové mrtvici či rakovině. S novou studií přišli vědci z britské Imperial College London....
Teplé letní dny přímo svádí k přípravě lehkých jídel ze zeleniny, ale také k pečení sladkostí plných sezonního ovoce. Připravili jsme proto pro vás malou inspiraci.
Od výživových poradců i lékařů slýcháme, že máme jíst hodně ovoce a především zeleniny. Jak to ale udělat a kam ji zařadit, aby se nám každodenní konzumace nezprotivila? Prozradíme vám, jak na to.
Jsou prevencí proti mnoha chronickým nemocem, například kardiovaskulárním a rakovině, které zapříčiňují úmrtí. O onom přínosu nikdo nepochybuje. Kolik zeleniny a ovoce bychom však měli konzumovat, o tom se spory vedou. Studie...
Lidé by měli konzumovat zhruba pět porcí, tedy 400 gramů ovoce a zeleniny denně, doporučuje Světová zdravotnická organizace. Téměř polovina obyvatel Česka ale za den nesní vůbec žádné tyto potraviny.
Pětatřicetiletá Sophie Partiková se rok nenapila vody. Tvrdí, že tekutinu přijímá pouze z ovoce a zeleniny, z nichž si připravuje džusy a koktejly. Prý se po roce bez nápojů cítí lépe a zbavila se otoků, zažívacích problémů i...