Od doby, co doma vyrábí vlastní pivo, si v restauraci objednává radši čaj nebo limonádu. „Už mám zmlsaný jazýček,“ usmívá se Daniel Matouš (31) z Nového Jičína, který svému koníčku propadl před necelými dvěma lety po...
Česko a pivo k sobě neodmyslitelně patří. Celá řada hospod či restaurací si pro svůj podnik vaří vlastní pivo. Najde se ale i spousta nadšenců, kteří si z toho udělali hobby a pivo vaří u sebe doma. Mezi tyto nadšence patří...
Jsou rybáři, kteří nejedí ryby, houbaři, kteří houby také dvakrát nemusí. Milan Gojda (52), sládek minipivovaru Dědkův mlýn vaří pivo, a přitom pivo vůbec nepije. Na jeho kvalitě to ovšem není znát, naopak. Pomocí svého piva...
Chová včely, vaří pivo značky Božínku a má dva syny. Sandra Silná je farářka Církve československé husitské. Kázat začala rok a půl po svém křtu a několik let poté si nechala udělat i první tetování. „Lidi překvapí...
Národní podnik Budějovický Budvar ve čtvrtek nasypal do mladiny čerstvé zelené chmelové hlávky, ze kterých od roku 2012 vaří speciální pivo. Děje se tak pravidelně v době sklizně chmelu. Speciální várka bude ve sklepě ležet...
Na jaře se stal hlavní postavou poutavého příběhu, který bude filmově zpracován. O víkendu se s hokejovou kariérou rozloučil. John Scott umístil na Instagram video, jak vaří pivo, a opatřil je popiskem: „Zvykám si na život v...
Pivo je bezesporu velmi oblíbený nápoj, i když má řadu negativních účinků na lidské tělo, ale znáte i ty pozitivní? Omezuje tvorbu močových i žlučových kamenů a má i další přínosy pro naše zdraví, říká o pivu lékař a...
Co rozhoduje o kvalitě piva? Suroviny, technologický proces výroby a správná péče. Když jsou všechny tyto předpoklady naplněny, můžete si vychutnat to nejlepší pivo, které oceňují i pivovarští odborníci. A právě tím je...
Dědečkové a babičky ve vídeňském domově pro seniory vaří pivo. Každý týden tam vyrobí 150 lahví ležáku zvaného Oma a Opa nebo světlého piva Hellga nebo Hellmut. Po nedávné přestavbě mohou ročně uvařit 12 tisíc litrů....
Každý ví, co je pivo. Aspoň každý v Česku, kde se jedná o národní nápoj a všichni mu rozumí. Podobně jako fotbalu. Ale je tomu opravdu tak? Víme, kde se pivo vzalo, jak se měnilo, jak se vaří dnes, kolik je s jeho vařením práce?
Ukázat, jaké pivo se vaří v Evropě, a rozšířit Čechům obzory. O to se snažil mezinárodní pivní festival, jehož první ročník se konal tuto sobotu v Praze. Milovníkům zlatavého moku nabídl 150 druhů piv od 25 evropských...
Každý den se asi 10 % baget a chleba ve francouzských pekárnách neprodá, uvádí agentura pro životní prostředí ADEME. Podnikaví pivovarníci přišli na to, že z nich lze vařit pivo, píše server Le Parisien.
Pivo se v Břevnově vařilo nejspíše už před tisíci lety. Nebýt Petra Janíka (63) byla by to jen historie, o které by se hovořilo leda v minulém čase. Právě on totiž stojí za „vzkříšením“ Břevnovského klášterního...
Se slavným spisovatelem Bohumilem Hrabalem jsou spojené nymburský, dalešický a polenský pivovar. V tom prvním žil, ve druhé se točil úspěšný film Postřižiny - v obou se vaří pivo. V tom třetím, polenském, ještě ne. Tedy zatím....
V minulosti bývaly řeholnické řády významnými udržovateli pivovarnického řemesla na našem území. Přestože už mniši pivo sami nevaří, tradice nezanikla. Pět českých klášterů, v nichž byla produkce obnovena, spojilo síly...
Je pivo zdravé nebo nezdravé? Na stranu milovníků zlatavého moku, kteří jeho blahodárné účinky na tělo obhajují, se přidává i Petr Matloch. „Základem je konzumace a kvalitní suroviny,“ říká lékař, který si pivo vaří...
V ruském Jekatěrinburgu se během letošního mistrovství světa ve fotbale odehrají celkem čtyři zápasy a jeden ze zdejších pivovarů vytvořil na každý z nich speciální pivo. Nejsou to ale piva ledajaká, během vaření zlatavého...
Vystudoval vysokou školu v rodné Brazílii v oboru IT, brzy však zjistil, že ho to moc nenaplňuje. Giovani Caruso MacDonald (39) bavilo doma vařit pivo. Z koníčka si chtěl udělat své celoživotní zaměstnání a stát se sládkem v...
Na brněnské Mendelově univerzitě začali vařit pivo ze ztvrdlého chleba. Reagují tím na skutečnost, že spousta jídla končí denně v koši a ke ztrátám dochází i při výrobě samotných potravin. A pečivo je mezi nimi v prvé...