Jestliže ztratíme zaměstnání, zvyšuje se pravděpodobnost cévní mozkové příhody neboli mrtvice. Jak píše italský deník Corriere della Sera, navíc i návrat do zaměstnání po dlouhé nečinnosti zvyšuje riziko mrtvice, a to zejména...
Podle nejnovější vědecké studie dospělí do 60 let, kteří tráví většinu dní vsedě, mají vyšší riziko mrtvice ve srovnání s těmi, kteří jsou během dne po fyzické stránce aktivní.
Vypnout ráno budík a pokračovat ve spánku se může zdát být neškodné. Podle vědců z Newyorské univerzity tomu tak ale nemusí být, neboť riziko mrtvice se zvyšuje o 146 procent, pokud člověk spí více než osm hodin denně. Spát...
Vypnout ráno budík a pokračovat ve spánku se může zdát být neškodné. Podle vědců z Newyorské univerzity tomu tak ale nemusí být, neboť riziko mrtvice se zvyšuje o 146 procent, pokud člověk spí více než osm hodin denně. Spát...
Denní užívání nízkých dávek aspirinu je již po desetiletí základem prevence mrtvice. Přestože s užíváním tohoto léku, který je známý jako lék na ředění krve, bylo vždy spojeno riziko krvácení, mělo se za to, že přínosy...
Vědci z australské univerzity v Novém Jižním Walesu varují, podle jejich průzkumu znečištění ovzduší zvyšuje pravděpodobnost onemocnění demencí až o 20 procent. Vědci poukázali, že tento fenomén lze pozorovat po celém...
Vypnout ráno budík a pokračovat ve spánku se může zdát být neškodné. Podle vědců z Newyorské univerzity tomu tak ale nemusí být, neboť riziko mrtvice se zvyšuje o 146 procent, pokud člověk spí více než osm hodin denně. Spát...
Samota je pro zdraví člověka tak nebezpečná, že se o ni stále častěji u svých pacientů zajímají také kardiologové. Pocit osamění totiž zvyšuje riziko infarktu a mrtvice o třetinu. Lidé žijící bez blízkých přátel a...
U lidí holdujících nízkotučnému mléku je výrazně vyšší riziko vzniku Parkinsonovy nemoci oproti těm, kteří konzumují mléko tučné. Riziko u nízkotučného mléka stoupá až o 39 procent, zjistili vědci z Harvardovy univerzity....
Pravidelná konzumace slazených nápojů, jako jsou limonády a džusy, zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, a to i v případě pravidelného cvičení. Ani doporučených 150 minut fyzické aktivity týdně zcela neeliminuje...
O rizicích sedavého zaměstnání byly popsány už tisíce stránek. Vědci z Kalifornské univerzity v San Diegu nyní naznačují, že vyhýbání se dlouhodobému sezení může být tajemstvím delšího života. Jejich výzkum ukázal, že u...
Cukr zvyšuje nebezpečí vzniku rakoviny prsu a metastáz, především jde o fruktózu. Výzkum amerických vědců osvětluje mechanismus, který vyvolává "nebezpečnou souvislost" mezi konzumací sladkostí a vznikem nádoru.
Není pochyb o tom, že „špatný“ cholesterol zvyšuje riziko kardiovaskulárních chorob, které jsou nejčastější příčinou úmrtí, a mrtvice, jež je v žebříčku důvodů skonu na pátém místě. Věda jde ale stále vpřed a s ní...
Se změnou času se může dostavit horší nálada, snížený výkon i pozornost, což způsobuje vyšší počet dopravních nehod, ale i vyšší riziko infarktu a mrtvice. „Naše biologické hodiny, spouštějící v těle nejrůznější...
Kouření tabákových výrobků zvyšuje riziko infarktu a mrtvice, tedy krom vysokého rizika onemocnění rakovinou plic či slinivky. A třebaže dvacet cigaret vykouřených denně zvýší riziko infarktu a mrtvice o sto procent, u mužů...
Nová studie vědců z Harvardovy univerzity upozorňuje na rizika spojená s konzumací červeného masa, zejména zpracovaného, jako je slanina. Podle výsledků výzkumu může zvýšit riziko demence až o 13 %.