„Některá jídla teď nemají na jídelním lístku opodstatnění,“ říká restauratér a podnikatel v gastronomii Filip Sajler. „Teď třeba hovězí nebo květák kvůli extrémním cenám,“ říká v Agendě SZ Byznys.
Daniel Günther, poslanec za Křesťanskodemokratickou unii (CDU) kancléřky Angely Merkelové, se pohoršuje nad tím, že – jak tvrdí – stále více školních jídelen a dalších stravovacích zařízení v Německu kvůli migrantům...
Uznávaný český šéfkuchař Zdeněk Křížek pracoval od roku 2006 v hotelu Mandarin Oriental. Vloni však po dlouhých 11 letech přešel do Orea Hotels & Group, kde působí jako Executive Culinary Chef pro celý řetězec. S přesunem ze...
Šéfkuchař
Zdeněk Pohlreich (58)
toho během svých spanilých jízd po českých hospodách a restauracích zažil opravdu mnoho. Pokaždé, když si myslí, že už nemůže být hůř, je však...
Na berlínských vysokých školách se stává tématem číslo jedna ochrana klimatu a od letošního zimního semestru se to pozná také na talířích v jídelnách a bufetech. Z jídelních lístků totiž úplně mizí maso a ryby, píše...
Žádné vepřové, mouka nebo mléčné výrobky. Šéfkuchař Sean Sherman provozuje v americkém Minneapolis vyhlášenou restauraci Owamni, která navazuje na jeho lakotské kořeny. Místo obligátních steaků a luxusních dezertů svým...
Rizoto a těstoviny uvolnily místo konfitovanému bůčku, sumci a pivní granitě. Italská jídla hotelu Pyramida na pražském Břevnově nahradila moderní česká kuchyně. To vše pod dohledem šéfkuchaře Lukáše Langa. Ten vařil v...
Šéfkuchař francouzské restaurace Paloma Nicolas Decherchi je v Praze a vaří pro hosty festivalu šampaňského Grand Jour de Champagne. Mladý kuchař v restauraci, kterou vlastní český ministr financí Andrej Babiš, získal letos již...
Třiapadesátiletý francouzský šéfkuchař Paul Pairet posunul prožitek z jídla za hranice klasického vnímání. Ve své restauraci Ultraviolet, která se nachází v čínské Šanghaji, totiž hosté degustují jednotlivé chody za doprovodu...
Šéfkuchař Pavel Drdel provozuje ve Strakonicích na jihu Čech restauraci Sůl a řepa, k tomu učí vařit děti z dětských domovů a vaří v ranním vysílání České televize. Když se v sobotu ráno vzbudil a zjistil, že už nemůže...
Když McDonald’s ve 40. letech minulého století poprvé otvíral, zákazníci vybírali menu z papírových jídelních lístků a obsluze u pultu platili v hotovosti. V porovnání s dneškem už to začíná být kuriózní. Technologie...
Oběd za 43 korun, kdo z vás to má? Ve sněmovní restauraci si bohatí poslanci za takto směšné ceny pochutnávají na jídlech. Jako by to nebylo dost zarážející, ještě se rozhodli ceny dále snížit. Sice jen o pár korun, ale jak se...
Caesar salát představuje tradiční položku na drtivé většině restauračních jídelních lístků. Narazit na něco můžete v mnoha podobách, bohužel ne všude jej dokážou připravit v takové kvalitě, jakou by si zasloužil....
Do puntíku zná etiketu a ví, co a jak servírovat. Václav Šmíd už 55 let učí budoucí kuchaře a číšníky pohybovat se s grácií v gastronomii. Pomáhá mu přitom i vlastní sbírka čtyř tisíc jídelních lístků. Pocházejí nejen...
Caesar salát představuje tradiční položku na drtivé většině restauračních jídelních lístků. Narazit na něco můžete v mnoha podobách, bohužel ne všude jej dokážou připravit v takové kvalitě, jakou by si zasloužil....
Smutná zpráva pro všechny milovníky dobrodružství a dobrého jídla. Šéfkuchař, cestovatel, dobrodruh a spisovatel Anthony Bourdain spáchal sebevraždu. Bylo mu 61 let.
Spotřebitelé chtějí výrobky s minimem cukru, ale s perfektní chutí. Na trhu se vedle jídla slazeného umělými náhražkami začínají objevovat přirozenější alternativy „bílého jedu“.
Šéfkuchař Jan Punčochář (42) miluje česká jídla. Před rokem však šel do sebe a díky kolegovi Romanu Stašovi vařečku pravidelně vyměňoval za činky. Nakonec dokázal zhubnout dvacet kilo. „Nejhorší bylo, když si Roman sedl na...