Řeklo by se obyčejné zelí. Přesto se z něj dají připravit vynikající pokrmy. Čtyři z nich vám dnes nabídne skutečný mistr ve svém oboru, executive chef restaurace hotelu Passage v Brně Petr Svoreň.
Kyselé zelí, tak to zná snad každý, ovšem zelí nemusíme připravovat jen na jeden způsob. Zelí je neuvěřitelně variabilní. Zkuste ho třeba slané, sladké, teplé i syrové.
Zelí – jedna z nejobyčejnějších potravin a přitom obrovská zásobárna vitamínu C a vlákniny. „Céčko“ má ve větší míře bílé zelí, to červené zase obsahuje provitamin A, draslík, železo i selen. Na podzim a v zimě by...
Letní série tajfunů zdecimovala jihokorejskou úrodu zelí, hlavní součásti národního pokrmu kimči. Ceny zelí prudce rostou, a to se tak stává nedostupné nejen pro domácnosti, ale i pro výrobce oblíbeného pokrmu.
Vepřové, kysané zelí, kynutá těsta. Na tom jsme přece vyrostli! Dnešní recepty pocházejí ze Slovácka a můžete je uvařit pod vedením Tomáše Šindeláře, šéfkuchaře restaurace Michal.
Líčka na víně či tiramisu mají své hodinky slávy za sebou. Z módního gastronomického trůnu je sesadily pokrmy s fermentovanými potravinami. Kefír, kysané zelí, nakládaná zelenina. Že objevujeme Ameriku? Samozřejmě, jde...
Vitaminu C je v něm jako v citronu nebo pomeranči, a přitom stojí jen pár korun. V kysaném zelí je ho dokonce víc než v syrovém. Podle studií prováděných ve Finsku je kysané zelí dobrou a levnou prevencí před vznikem rakoviny jater...
Zelňačka, koprovka, rajská, vývar, kulajda, kapr, králík, zelí, srnčí, špenát, kachnička. Dojímáme se nad hardcore českými pokrmy. Kdo se ale vydá na tuzemskou dovolenou, narazí většinou maximálně na přepálený smažený...
Jak může vypadat jednání nad napjatým státním rozpočtem? Všelijak. Například předseda PSP Radek Vondráček si čas nad klíčovou položkou České republiky krátil hraním na klavír na tabletu. A zřejmě mu to šlo velice dobře,...
Správné kysané zelí má obsahovat jen zelí, sůl a kmín, případně další koření. Výrobky prodávané pod tímto názvem ale často obsahují navíc vodu, ocet nebo i cukr! Ty »čerstvé« jsou pak často chemicky konzervované a ty, co...
Koronavirus letos zvýšil zájem o krouhané zelí. Jeho producenti na Ostravsku zaznamenali navíc i řadu nových klientů, kteří toužili po vitamínové bombě v podobě podomácku nakládaného kysaného zelí.
Nejlepší domácí kysané zelí na Slovácku nakládá Pavel Hála z Veselí nad Moravou. Otec reprezentačního kanoisty porazil se svým vzorkem na prestižním 11. ročníku koštu zelí v Kuželově všech 130 konkurentů.
Na cestu za kulinářskými poklady Burgenlandska si vezměte kolo. Vynikající víno a vybrané pokrmy z pomezí Rakouska a Uherska sice svádí spíš k relaxaci než sportovním výkonům, ale na druhou stranu, po cestě vám určitě znovu...
Jsou jediní v Evropě, kde ještě vyrábí kysané zelí v modřínových kádích. Ve vyhláčené křimické zelárně v Plzni ctí tradice. Už více jak 100 let dělají zelí stejně a to šlapáním. Má tak stále chuť jako za dob...
Vinaři slibují, že letošní ročník bude skutečně vynikající. To jsou ale jedni z mála. Rekordní sucha naopak potrápila pěstitele zelí a kořenové zeleniny, brambor, cukrové řepy, kukuřice či chmele.
Už máte naloženo? Kysané zelí v zimě představuje skvělý zdroj vitaminů i vlákniny. Uložené v chladném sklepě výdrží v soudku, pokud se tedy nesní, až do příští sezóny! Jana Riebe z jihočeského Tálína poradí, jak na...
Už máte naloženo? Kysané zelí v zimě představuje skvělý zdroj vitaminů i vlákniny. Uložené v chladném sklepě výdrží v soudku, pokud se tedy nesní, až do příští sezóny! Jana Riebe z jihočeského Tálína poradí, jak na...
Už podesáté se v Blatničce na Hodonínsku sešli na koštu všichni milovníci domácího poctivě připraveného kysaného zelí ze Slovácka. Pro většinu lahůdka a životabudič, který nesmí chybět na jídelníčku. Vítěz, jehož...