Vinaři na jihovýchodě Moravy zažívají jedno z nejhorších období za několik desetiletí. Jarní mráz zničil velkou část hroznů. Na ceně vína by se to ale projevit nemělo.
Hrozny jako z atlasu. Ročník století. Moravští vinaři nešetří chválou na letošní úrodu a slibují, že nabídnou ze svých sklepů hodně kvalitní výsledky své práce. Vydatné sluníčko až do poslední chvíle pomohlo především...
Vinaři na Jižní Moravě se chystají na vinobraní, které je symbolem začátku sklizně úrody. Hrozny letos dozrávají pomaleji než v předchozích letech. Je to důsledek přívalových dešťů. V prodeji už je také první burčák....
Pro francouzské vinaře, kteří kvůli pandemii covidu-19 zažívají špatné časy, bude letošní ročník další pohromou, protože jejich produkci poničil nedávný silný mráz. Ten zasáhl skoro 80 procent vinic včetně těch ve slavných...
První „sklizeň“ už mají jihomoravské vinohrady za sebou. Z hlav révy zmizely pod nůžkami ještě zelené hrozny, z nichž vinaři vyrábí verjus – kyselou šťávu, která si hledá cestu do kuchyní restaurací i domácností....
Vinaři z Chateau Valtice o uplynulém víkendu mohli díky příhodným klimatickým podmínkám sbírat v okolí Dolních Dunajovic na Břeclavsku hrozny pro výrobu ledového vína. Teplota klesla až na minus 12 stupňů Celsia, přičemž...
Vinaři v okolí Pálavy sklidili v neděli hrozny na ledové víno. Asi dvacítka lidí posbírala z prostoru dvou hektarů nad obcí Bavory na Břeclavsku zhruba dvě tuny hroznů. Víno se dává do lahví o objemu 0,2 litru, jedna pak stojí...
Hrozny vinné révy zdraží a hrozí, že jich bude málo. Doplatit na to mohou zákazníci. Vinaři sečetli škody, které napáchaly dubnové a květnové mrazy. Dosáhly 1,2 miliardy korun, loni přišli vinaři o úrodu zhruba za miliardu.
Zatímco většina lidí v Česku proklíná příchod drsných mrazů, vinař Dominik Vajbar (43) z Rakvic si během noci na čtvrtek mnul ruce. Nikoliv zimou, ale radostí.
Zatímco většina lidí v Česku proklíná příchod drsných mrazů, vinař Dominik Vajbar (43) z Rakvic si během noci na čtvrtek mnul ruce. Nikoliv zimou, ale radostí.
Poslední hrozny z loňské sklizně v úterý ve Vinařské stodole vinařství Chateau Valtice putovaly do lisu. Více než 100 dní ležely na slámě, kde se z nich odpařovala voda. Klíčové je zdraví hroznů a také dostatečná...
Nejdůležitější týdny v roce prožívají čeští a moravští vinaři. Hrozny ve vinicích dozrávají, jenže zálusk na ně mají nevítané návštěvy třeba v podobě špačků. U Bzence proto vinaři povolali do stráže sokolí...
Když vloni požáry zpustošily některé vinice v Kalifornii, vinaři se obávali nejhoršího. Kouř totiž dokáže hrozny velmi rychle znehodnotit. Nicolas Quille se ale rozhodl, že i z „kouřových“ hroznů vyrobí alkohol. Vznikla tak...
Na jižní Moravě začíná období, kdy vinaři symbolicky zamykají vinice s dozrávajícími hrozny. Slavnost takzvaného zarážení hory je předzvěstí blížící se sklizně, často poutá zájem turistů. Za sebou už mají tuto slavnost v...
Vinaři mají dalšího nepřítele – ke špačkům se přidali hraboši. Čím jsou hrozny zralejší, tím víc přemnožené hlodavce lákají. Těsně před vinobraním tak jihomoravští vinaři řeší hrozbu, proti které bojují třeba...
Poslední hrozny ve vinohradu určené na ledové víno v pondělí ráno vyrazili sbírat vinaři ze Chateau Valtice v Dolních Dunajovicích na Břeclavsku. V minus 12 stupních Celsia šli do vinohradu v 5:00, pro sběr ledového vína musí být...
Vinné hrozny potřebné pro výrobu ledového vína začali po několikadenních mrazech sbírat vinaři na jižní Moravě. Vyrobí z nich několik tisíc lahví o objemu 0,2 až 0,3 litru. Každá se pak bude prodávat za 300 až 400 korun.
Vinné hrozny potřebné pro výrobu ledového vína začali po několikadenních mrazech sbírat vinaři na jižní Moravě. Vyrobí z nich několik tisíc lahví o objemu 0,2 až 0,3 litru. Každá se pak bude prodávat za 300 až 400 korun.
Sklizeň vína začala letos extrémně brzy, první hrozny už mají vinaři pod střechou a oblíbený burčák by mohl být k mání už za pár dní. Jenže s jeho prodejem musejí vinaři počkat do 1. srpna. Podle zákona se totiž dříve...