Vědci na Novém Zélandu kvůli obavám o potravinovou bezpečnost v důsledku změn klimatu hodlají vypěstovat ovoce v laboratoři. Zkoušejí vytvořit ovoce bez částí, které se běžně vyhazují, jako je jádřinec jablka či slupka...
Změny v klimatu a užívání krajiny mohou do roku 2050 významně proměnit výskyt ryb v řekách, ztratí totiž možná desítky kilometrů vhodného prostředí. Různé druhy se přitom nedokážou přemístit na jiná místa. Vyplývá to ze...
Nejpopulárnější alkoholický nápoj na světě by mohl zásadně změnit svoji chuť. Podle vědců bude totiž kvůli změně klimatu stále náročnější pěstovat kvalitní chmel. To se pak může projevit i tak, že pivo bude mnohem více...
Učitelé, kteří se ve výuce žáků chtějí věnovat změně klimatu, mohou najít inspiraci na novém portálu Učím o klimatu. Připravilo jej sedm organizací, mj. Člověk v tísni, Tereza a Učitelé za klima. Na webu najdou zájemci...
Brouci a další hmyz reagují na globální změnu klimatu svými tělesnými rozměry. Prokázali to vědci z Britské Kolumbie. Srovnali v současnosti odchycené brouky žijící volně v této kanadské provincii s tisíci exemplářů z...
Kvůli globálnímu oteplování se snižuje pH oceánů a kyselé prostředí začíná být nehostinné pro většinu v mořích žijících organismů. Vědci ze Spojeného království tvrdí, že změna pH také negativně ovlivňuje...
Stoupající hladina oceánů způsobená změnami klimatu do roku 2050 ohrozí po celém světě přes třikrát více lidí, než se doposud myslelo, tvrdí vědci v nově zveřejněné studii. Na místech, kterým do 30 let hrozí každoroční...
Housenku schopnou rozkládat umělou hmotu objevili britští vědci. Doufají, že hmyz jim pomůže najít způsob bezpečné a rychlé degradace polyetylenových pytlíků, a zachránit tak znečištěné životní prostředí. Napsal to server...
Globální potravinové systémy selhávají a přispívají ke změně klimatu, varuje zpráva expertů ze 130 akademií věd světa v předvečer další klimatické konference OSN (COP24).
Vědci z Univerzity Jana Evangelisty Purkyně (UJEP) v Ústí nad Labem a z pražské Univerzity Karlovy zkoumali na Mostecku na místech rekultivovaných po těžbě uhlí hmyz či jiné členovce. Našli tam několik druhů, které se v Česku...
OBZOR BENJAMINA KURASE „Masové náhražky z rostlinných produktů, uměle pěstované maso a hmyz mohou pomoci v přechodu na zdravé a ekologicky udržitelné diety.“ To objevil spisovatel Benjamin Kuras v dokumentech bojovníků proti...
Změna klimatu způsobená člověkem vyprodukovanými emisemi má velký vliv na četnost požárů v Kalifornii. V průměru jsou kvůli ní podle nové studie tamních vědců o 25 % častější.
Skupina evropských vědců včetně dvou českých z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR (CzechGlobe) zjistila, že pšenice na starém kontinentu není odolná vůči změnám klimatu. Podle nich se totiž v posledních pěti až...