Samoobslužný výdej obědů by podle iniciativy Skutečně zdravá škola ušetřil tolik porcí, že by děti ze sociální slabých rodin mohly dostávat jídlo zdarma.
Ve školních jídelnách se podle výpočtů iniciativy Skutečně zdravá škola vyhodí zhruba 20 až 35 procent z připravených jídel. Existují však i jídelny, kde je situace mnohem horší. „Známe případy, kde se vyhodí padesát až...
Až 48 000 tun jídla ročně, tedy přibližně 238 tun každý den vyhodí děti, žáci a studenti v českých školních jídelnách. Rodiče za vyhozené jídlo každý rok zaplatí až 2,5 miliardy korun.
Školní jídelny v Praze vyhodí 31 procent hmotnosti uvařených pokrmů, děti si často oběd neodhlásí a jen asi pětina jí polévky. Vyplývá to z výzkumu, který ve čtyřech jídelnách v metropoli s pomocí vážení jídla...
Až 48 tisíc tun jídla ročně, tedy zhruba 238 tun každý den, vyhodí žáci a studenti v českých školních jídelnách. Rodiče za vyhozené jídlo každý rok zaplatí až 2,5 miliardy korun. Podle zaměstnanců školních jídelen skončí...
Obchodníci se snaží snížit množství vyhozených potravin. Přizpůsobují množství zboží, které objednávají, nebo zbylé jídlo posílají potravinovým bankám. I přesto vyhodí tisíce tun potravin ročně.
Horentních 238 tun jídla, tolik vyhodí každý den české školní jídelny do popelnice. Děti totiž i přes snahy státu zdravé pokrmy příliš nelákají a nechávají je na talířích. „Chtějí jen monotónní jídla jako rizoto nebo...
Kavárna v Praze vyprodukuje ročně v průměru dvě tuny lógru a vyhodí 144 kilogramů mléčných kartonů. Lógr často končí v popelnicích, i když je možné jej dál využít. Vyplývá z analýzy Institutu cirkulární ekonomiky...
Průměrný Brňan vyhodí ročně do popelnice 37,4 kilogramů potravin. Vědci zkoumají obsah popelnic již několik let. Podle nich na lidi zabírá kampaň, po ní množství jídla v odpadu klesá.
Průměrný Brňan vyhodí ročně do popelnice 37,4 kilogramů potravin. Vědci zkoumají obsah popelnic již několik let. Podle nich na lidi zabírá kampaň, po ní množství jídla v odpadu klesá.
EU uvažuje o zrušení minimální trvanlivosti potravin. Slibuje si od toho omezení vyhazování potravin. Statistiky jsou děsivé, každý rok vyhodí obyvatelé EU zhruba 88 milionů tun jídla.
Hlavní jídla ve školních jídelnách by mohla být od 1. února 2023 o 20 procent dražší než nyní. Cena za přesnídávky a odpolední svačiny by se mohla zvýšit až o 30 procent. Růst ceny pokrmů by mělo umožnit navýšení...
Návrat dětí prvního stupně základních škol do lavic provází řada hygienických opatření, která jsou doporučená ministerstvem školství. Některá pravidla si určují školy samy. Pak je samozřejmě na učitelích, aby dohlédli,...
Až 48 tisíc tun jídla ročně, tedy 238 tun každý školní den, vyhodí školní jídelny v České republice. Rodiče tak zbytečně platí 2,5 miliardy korun. Výživoví poradci z Brna chtějí plýtvání omezit. Tvrdí přitom, že...
Méně masa, ale větší porce, méně mléka a střídmě solit. Stravování ve školních jídelnách čeká od příštího roku několik změn, kterými chce stát zlepšit zdravotní stav dětí a ukázat, že i ze zdravých surovin se dá...
V Česku se každý rok vyhodí více než 730 tun jídla, které se zkazí nebo nepoužije. Lidé často zapomínají, co mají v ledničkách, nebo nakupují tolik jídla, že ho nestačí sníst. „Kolikrát ani neví, že určitá část...
Velká porce štěstí, lidského nasazení i znalost prostředí. Čtveřici malých dětí se podařilo přežít v kolumbijském pralese 40 dní o samotě. V pátrání pomohli domorodci i pes Wilson.
Více ryb i luštěnin plánuje přidat Státní zdravotní ústav do jídelníčků školních jídelen. Odborníci ale varují, že by tato jídla mohla končit v koši – děti je jednoduše nesnědí. Jak se ke změnám staví čtenáři...