Konzumace alkoholu v jakémkoli množství je škodlivá pro lidský mozek, hustotu šedé hmoty negativně ovlivňuje i velmi střídmé popíjení. V nové studii to zjistili vědci z britské Oxfordské univerzity. Ti zkoumali data o zdravotním...
Podle britské studie pro mozek neexistuje bezpečné množství zkonzumovaného alkoholu. Dokonce i lehké popíjení nepříznivě ovlivňuje téměř všechny jeho části a snižuje hustotu šedé hmoty.
Němečtí vědci se zaměřili na návštěvníky slavného Oktoberfestu, při kterém teče pivo proudem. Zjistili, že nárazová konzumace velkého množství alkoholu nemá negativní vliv jenom na játra a ledviny, ale i na srdce pijáků.
I střídmé popíjení negativně ovlivňuje lidský mozek. Tvrdí to v nové studii vědci z britské Oxfordské univerzity, kteří zkoumali data o zdravotním stavu a skeny mozku z magnetické rezonance u skupiny 25 000 lidí. Podle nich je...
Vědci z USA zjistili, že vaření piva v mikrogravitaci může přinést revoluci v pivovarnictví. Zrychlené kvašení a čistší chuť jsou jen některé z výhod kosmického ležáku. Jak by se pivo v nulové gravitaci vyrábělo?
Nějakou nealkoholickou variantu piva nebo vína ochutnalo už 60 % Čechů. Přesto o nápojích zbavených alkoholu panuje řada mýtů. Představujeme nejčastější nepravdy o nealkoholickém víně.
V dnešní době si mnoho lidí hlídá, co vlastně jí. Okolo zdravé stravy koluje mnoho mýtů a omylů, na který často není ani špetka pravdy. Vybrali jsme pro 5 mýtů, které vás jistě nenechají chladnými.
Dlouhodobý pobyt v extrémním prostředí Antarktidy pravděpodobně škodí mozku, uvádějí v aktuálním vydání odborného časopisu The New England Journal of Medicine němečtí vědci. Kontinent okolo jižního pólu jim posloužil jako...
Červené víno může ochránit oběhovou soustavu kuřáků. Vědci z německého Sárska zjistili, že fenoly obsažené v červeném víně zabraňují poškození v cévách, které v nich vyvolávají toxické látky uvolněné do krve z...
Spotřeba alkoholu byla loni nejvyšší za poslední tři roky. Denně nebo obden pije pětina dotazovaných, u mužů vede pivo, ženy preferují víno. Zvýšenou konzumaci alkoholu také umocňují tabákové výrobky, ukazuje průzkum.
Vědci se domnívali, že mozek člověka ukončuje zrání v období mezi osmnácti a pětadvaceti roky. Ale vědci z Harvardovy univerzity teď přišli s důkazy, že zrání mozku se nezastavuje do třiceti let. A pokračuje i poté. Teprve v tom...
Spotřeba alkoholu u našich severních sousedů v minulém roce dramaticky vzrostla. Poláci loni za pivo, víno a lihoviny utratili 40 miliard zlotých. To je v přepočtu 240 miliard korun. Jedná se o meziroční nárůst o rekordních 7...
Jednou z nejdůležitějších věcí, které mohou rodiče pro své miminko udělat, je mluvit na něj. Výzkumníci zjistili, že množství dospělé řeči, kterému jsou děti vystaveny v raném věku, významně pomáhá s rozvojem jejich...