Každý rok se na světě třetina jídla vyhodí. To je mimo jiné 1,3 miliardy tun potravin. Jen v rámci EU vyhodíme ročně více než 88 milionů tun potravin. Proto je i jedním z cílů organizace OSN snížit potravinový odpad do roku...
Na celém světě se každoročně vyhodí zhruba 2,5 miliardy tun potravin. Jídlem neplýtvají pouze supermarkety či domácnosti. Zhruba polovina ze zmiňovaných 2,5 miliardy se zlikviduje již na farmě. Jde o problém, který je často...
EU uvažuje o zrušení minimální trvanlivosti potravin. Slibuje si od toho omezení vyhazování potravin. Statistiky jsou děsivé, každý rok vyhodí obyvatelé EU zhruba 88 milionů tun jídla.
Vzrůstající ceny potravin nutí domácnosti šetřit, kde se dá. Přesto se po celém světě ročně vyhodí zhruba 1,3 miliardy tun potravin. Jak takovému plýtvání zamezit?
Až 48 000 tun jídla ročně, tedy přibližně 238 tun každý den vyhodí děti, žáci a studenti v českých školních jídelnách. Rodiče za vyhozené jídlo každý rok zaplatí až 2,5 miliardy korun.
Až 48 tisíc tun jídla ročně, tedy zhruba 238 tun každý den, vyhodí žáci a studenti v českých školních jídelnách. Rodiče za vyhozené jídlo každý rok zaplatí až 2,5 miliardy korun. Podle zaměstnanců školních jídelen skončí...
Třetina potravin, které ročně celosvětově vyprodukujeme, končí v odpadcích. Mohly by přitom nasytit až tři miliardy lidí. Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v...
Ve světě se vyhodí přes miliardu tun potravin. U nás je to kolem jednoho sta kilogramů vyhozených potravin ročně na osobu. Všude kolem nás, a zvláště pak před koncem otevírací doby. Do kontejnerů se sypou grilovaná kuřata, pečivo...
Až 48 tisíc tun jídla ročně, tedy 238 tun každý školní den, vyhodí školní jídelny v České republice. Rodiče tak zbytečně platí 2,5 miliardy korun. Výživoví poradci z Brna chtějí plýtvání omezit. Tvrdí přitom, že...
Na každého Čecha ročně připadne až 81 kilogramů zbytečně vyhozených potravin. Celkem jde podle odhadů o více než 730 tisíc tun potravin, tedy asi 6 procent veškeré tuzemské produkce. Nejvíce se plýtvá přímo v domácnostech,...
Jen v Evropské unii se ročně vyhodí 88 milionů tun jídla. Velká část končí na skládce a rozkládáním produkuje nebezpečné skleníkové plyny. V čele zemí bojujících proti plýtvání potravinami je Dánsko. Díky jediné ženě...
Každý Čech ročně vyhodí podle odhadů ministerstva životního prostředí v průměru přes devadesát kilogramů potravin. Vyhazování jídla se nevyhne velká většina domácností. Pětina z nich přiznává, že v koši skončí až...
Světové zemědělství hlásí přebytky, přesto na planetě roste počet lidí, kteří trpí podvýživou. Mezinárodní charitativní organizace Oxfam International předpokládá, že kvůli pandemii do konce roku zemře denně hlady až...
Třetina vyprodukovaných potravin. Takové množství se ročně vyplýtvá po celém světě, zasytilo by až tři miliardy lidí. Celkově jde o 1,3 miliardy tun jídla.
Šestnáct procent mléčných výrobků, neboli 116 milionů tun, se ve světě každoročně vyhodí nebo se ztratí. Za zhruba polovinu tohoto objemu nesou odpovědnost maloobchodníci a spotřebitelé, kteří vyhazují na 60 milionů tun mléka...
V Pásmu Gazy se nedostává potravin. Podvýživou trpí děti a zřejmě jich na ni již několik zemřelo, i když počty se podle jednotlivých zdrojů liší a oběti nebyly potvrzeny. Palestinské zdroje uvádějí 16 dětí, které...
Obchodníci se snaží snížit množství vyhozených potravin. Přizpůsobují množství zboží, které objednávají, nebo zbylé jídlo posílají potravinovým bankám. I přesto vyhodí tisíce tun potravin ročně.