V loňském roce se podařilo zastavit propad v produkci hovězího masa. Na jatkách bylo poraženo 236 600 kusů skotu, což představuje meziroční růst o 4,0 procenta.
„V České republice se vyprodukuje nejvíce vepřového masa, kterého je vyrobeno třikrát více než hovězího masa. S mírným odstupem za vepřovým masem následuje produkce drůbežího masa. Výroby ostatních druhů mas jsou vzhledem k...
„V České republice produkujeme třikrát více vepřového než hovězího masa. Drůbeží maso je druhé nejrozšířenější s mírným odstupem po vepřovém mase,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
S příchodem jarních měsíců se začne oživovat stavební činnost. Za únor stavební produkce reálně meziročně vzrostla o 9,4 %. Tento ukazatel je však zkreslený velmi nízkou základní hodnotou, takže i nárůsty o desítky procent by...
Výroba masa v Česku ve 3. čtvrtletí letošního roku meziročně vzrostla o 1,3 procenta na 115 574 tun. Na nárůstu se nejvíce podílelo drůbeží maso, naopak produkce hovězího poklesla. Klesl také přímý nákup mléka o 1,5 procenta...
„Argentina se potácí ve vážných ekonomických problémech. Pokud jí nepomůže Mezinárodní měnový fond, hrozí jí další bankrot,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
„Ani u drůbežího masa nejsme soběstační a dovoz ze zahraničí vázne,“ říká bývalý prezident Agrární komory Jan Veleba. Jasnými čísly dokládá snížení produkce za posledních patnáct let a varuje před prudkým...
Produkce masa na jatkách v Česku loni klesla o 2,5 procenta na 437 835 tun. Výroba klesla především u vepřového masa, které představuje téměř polovinu produkce. Stoupla naopak produkce drůbežího, ale také skopového a kozího....
„Inflace se konečně vrátila do svého tolerančního pásma. Vysoké ceny však stále nepříjemně doléhají na domácnosti, kterým se v průběhu koronavirové krize snížily příjmy,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
Ve druhém čtvrtletí se vyrobilo 111 tisíc tun masa. Z toho 17 tisíc tun hovězího, 53 tisíc tun vepřového a 41 tisíc tun drůbežího. Vzrostla hlavně produkce hovězího masa.
Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku bylo na jatkách vyrobeno 114 124 tun masa. Produkce hovězího masa meziročně klesla o čtyři procenta, vepřového o 0,6 procenta. Naopak produkce drůbežího masa se zvýšila o dvě procenta. Nákup...
„Češi jedí málo hovězího masa, protože je oproti vepřovému a drůbežímu masu cenově hůře dostupné. Stále přitom platí, že kdybychom maso přestali dovážet ze zahraničí, stála by se na něj fronta jako za minulého režimu...
Zatímco v Indii je vegetariánství běžné a hlásí se k němu více než třetina obyvatel, ve většině ostatních zemí dominují konzumenti masa. Lidé ve vyspělém světě však stále častěji řeší své stravovací návyky a jejich...
„Kvůli suchu je stále obtížnější krmit dobytek. Chovatelé proto ve zvýšené míře poráží býky či jalovice a navyšují výrobu hovězího masa. To krátkodobě umožňuje snižovat dovoz hovězího masa ze zahraničí. Z...
V roce 2017 vzrostla průmyslová produkce o 6,2 %. K tomuto růstu nejvíce přispěla odvětví výroby motorových vozidel, výroby a rozvodu elektřiny, plynu a tepla, výroby elektrických zařízení.
„Nebýt dovozů masa z Polska, Nizozemska, Německa a Španělska, vypadala by česká řeznictví jako před rokem 1989. Česká republika není soběstačná v produkci masa a současné trendy nenasvědčují, že by se na tom v blízké...
„Rostoucí mzdy motivují stále více lidí k práci. Výsledkem je nejvyšší zaměstnanost v historii České republiky, říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.
V roce 2018 došlo k reálnému meziročnímu růstu stavební produkce o 8,4 procenta. K růstu více přispělo pozemní stavitelství, dobré výsledky však zaznamenalo i inženýrské stavitelství.
„Lidé očekávají příchod horších časů a začali si více spořit. Přesto stále platí, že drtivou většinu svých příjmů hned utratí,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
„Po dnešním zvýšení úrokových sazeb bychom se v příštím roce měli dočkat postupného snižování inflace. Spolu s inflací však bude brzděn i ekonomický růst,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.