Slibný ročník s výrazným aroma zraje podle členů Vinařské unie ve sklepích na jihu Moravy. Chuť, aroma i barvu vína, které teprve vzniká, kontrolují vinaři pravidelně i v současnosti.
Hlavní část sklizně hroznů je na většině moravských vinic u konce. Vinaři se shodují, že nový ročník vyniká vysokou kvalitou a budou v něm hojně zastoupena výjimečná vína. Objem sklizně se ale ve vinařských oblastech značně...
Sklizeň vína letos v EU vzrostla o 2,7 procenta. Největším producentem byla Itálie, následuje Francie. S kvalitou hroznů a hektarovými výnosy jsou spokojeni i čeští vinaři. Menší výrobu naopak hlásí Španělsko, tamní zemědělci...
Sklizeň vína letos v EU vzrostla o 2,7 procenta. Největším producentem byla Itálie, následuje Francie. S kvalitou hroznů a hektarovými výnosy jsou spokojeni i čeští vinaři. Menší výrobu naopak hlásí Španělsko, tamní zemědělci...
Jihomoravští vinaři mohou opět legálně přikyselovat vína z letošních hroznů. Povolilo to ministerstvo zemědělství. Kvůli extrémnímu počasí mají hrozny vysokou cukernatost. Sklizeň je nyní v plném proudu.
Plíseň šedá neboli botrytida (Botrytis cinerea) je chorobou, která vinaře zlobí především od srpna do konce sklizně. Na bobulích se objevují hnědé hnilobné skvrny a bobule pak zasychají, takže úroda je výrazně slabší. Jenže...
Do sklizně posledních hroznů zbývá jen několik dnů, moravští vinaři ale již mohou potvrdit, že letošní ročník bude po stránce kvality jeden z nejúspěšnějších. Někteří vinaři dokonce hovoří o ročníku století. Vypovídá...
Někteří vinaři v Jihomoravském kraji začali se sběrem hroznů pro výrobu ledového vína, které se vyznačuje vysokým obsahem cukru. U těchto hroznů je potřeba, aby byly před sběrem alespoň dva dny na vinici v teplotě minus sedm...
Vinaři na jihovýchodě Moravy zažívají jedno z nejhorších období za několik desetiletí. Jarní mráz zničil velkou část hroznů. Na ceně vína by se to ale projevit nemělo.
Po loňských pozdních mrazech se i letos nad francouzskými vinaři stáhla mračna. Kvůli poničení úrody poroste cena vyhlášených francouzských vín i šampaňského.
Vinaři museli letošní produkci Svatomartinského přizpůsobit covidovým podmínkám a omezením, protože se nekonají tradiční gastronomické akce spojené s pitím vína. Ke značce se letos hlásí o třetinu vinařů méně.
Vinaři jsou v nejistotě. Pokud vláda zavede spotřební daň na tichá vína, zákazníci si připlatí až desítky korun za lahev. Většina vína se importuje ze zemí, které daň nemají.
Vinaři v Česku mohou od čtvrtka začít prodávat částečně zkvašený hroznový mošt, známý jako burčák. Bude se jednat převážně o burčák z moravských hroznů, ve vinařské oblasti Čechy zničily většinu úrody jarní mrazy,...
Ledového vína ročníku 2019 vyrobeného z moravských hroznů bude méně než v předchozích letech. Řada tradičních výrobců hrozny na ledové víno nesklízela, jedním z důvodů byla i předpovídaná teplá zima. Vyplývá to z...
Podle dostupných dat se za posledních 60 let spotřeba červeného vína ve Francii snížila o dvě třetiny. Vinaři z vinařské oblasti Bordeaux doplácejí na změnu spotřebitelských návyků a žádají od vlády kompenzace za to, že...
Letošní sklizeň hroznů na jihu Moravy bude spíš průměrná, hlavní část vinobraní je v plném proudu. Hrozny mají kvůli dešťům v posledních dnech nižší cukernatost a více kyselin, řekli ČTK oslovení zástupci vinařských...
Sedm zlatých a pět stříbrných medailí si odvezli moravští vinaři z čtyřdenní prestižní světové přehlídky vín Bacchus v Madridu. Tuzemská vína uspěla v konkurenci 1 578 vzorků vín z 22 zemí. Soutěž se konala začátkem...
Když kvasí hroznový mošt a mění se ve víno, vzniká obrovské množství oxidu uhličitého. Dosud se vypouštěl do ovzduší bez užitku a jen o pár měsíců později vinaři nakupovali technický oxid uhličitý vyráběný v ropných...
I když se to nezdá, právě v těchto dnech se rozhoduje o kvalitě letošního vína. Na jihu Moravy bijí na poplach. Na vinice totiž naplno uhodily mrazy. Teploty pod -15 °C znesnadňují práci vinařům, kteří se teď věnují jedné z...