Velké porce, ale na úkor kvality: příliš soli a tuku, naopak málo potřebných živin a vitaminů. MF DNES otestovala obědy pro seniory, které jim rozvážejí sociální a pečovatelské služby po celé zemi. Výsledky jsou nevalné....
Češi snědí denně v průměru trojnásobek soli, než je doporučená dávka, vyplývá ze statistik. Snížit ji pomůže sport, v potu se za hodinu vyloučí 1,5 až 3,5 gramu soli podle typu aktivity. Informace ve čtvrtek zazněly na...
Lidé by měli konzumovat zhruba pět porcí, tedy 400 gramů ovoce a zeleniny denně, doporučuje Světová zdravotnická organizace. Téměř polovina obyvatel Česka ale za den nesní vůbec žádné tyto potraviny.
Hodně soli, hodně tuku, energie na celý den. Hamburger s hranolky a colou nebo pizza určitě nejsou synonymem vyvážené stravy. Jenže co když si „na stojáka“ dáte wrap a salát? Bude taková rychlovka zdravější?
Málo se hýbou, špatně se stravují a rychle si hledají cestu k cigaretám i alkoholu. Tak vypadají české děti pohledem celosvětového průzkumu HBSC, který v Česku pravidelně realizuje Univerzita Palackého v Olomouci. Nelichotivá...
Podle někoho jsou sýry pro zdravou výživu jednou ze zásadních potravin. Podle jiných obsahují moc rizikového tuku, kuchyňské soli a někdy i problematické tavicí soli. Jak to tedy vlastně je?
Nemá smysl si nalhávat, že je lovecký salám bůhvíjak přínosný pro náš jídelníček. Není. Ani v nejmenším. Když si však vyberete méně slanou uzeninu z kvalitního masa a doplníte ji o kvalitní pečivo a zeleninu,...
Soli máme v jídelníčku nadbytek. Hodně jí totiž přijímáme skrytě, v potravinách, jako jsou pečivo, uzeniny nebo sýry. Moc soli však škodí. Jak ji tedy omezit, aby jídlo bylo i tak chutné?
Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je maximální doporučované množství soli pět gramů na den, což odpovídá jedné čajové lžičce. Jenže Češi jí snědí třikrát tolik a ničí si tím zdraví. Zdravá alternativa...
Nadváhu řeší v Česku každý druhý. Většina svůj neúspěch v hubnutí svádí na špatné fungování metabolismu. Jak ho ale nastartovat? "Abyste správně spalovali tuky je třeba zařadit do jídelníčku dostatek zeleniny, omezit...
Ovoce a zeleniny jedí lidé v Česku málo, musíme přidat, upozorňují lékaři. Jenže i ceny těch nejběžnějších, jako jsou brambory, mrkev či jablka, jsou stále vyšší. Občas se schovávají za líbivé krátkodobé akce, za pár...
„Spotřební návyky Čechů se po Sametové revoluci výrazně proměnily. Lidé jedí více drůbežího masa, ovoce a zeleniny. Naopak byla omezena konzumace vepřového a hovězího masa,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
Lidé v Česku loni omezili spotřebu potravin. Jedli méně mléka a mléčných výrobků, masa, vajec, tuků, brambor, ovoce i zeleniny. Naopak se zvýšila konzumace pečiva, rýže, luštěnin a piva. Spotřeba potravin na člověka meziročně...
Lidé v Česku loni omezili spotřebu potravin. Jedli méně mléka a mléčných výrobků, masa, vajec, tuků, brambor, ovoce i zeleniny. Naopak se zvýšila konzumace pečiva, rýže, luštěnin a piva.